Millist väärtust personaaltreener Sinu treeningutesse lisab?

Paljudel inimestel, kes kaaluvad jõusaaliga liitumist, trenniga alustamist või juba käivad jõusaalis, on kindlasti tekkinud küsimus: kas ja milleks on mõistlik teha koostööd personaaltreeneriga?

Jõusaali masinatel olevat ju kasutusõpetus peal? Internet on täis treeningvideoid, trennikavasid ja artikleid, kuidas saavutada hea tulemus... miks vajaksin selleks eraldi inimest?

Tegelikult on personaaltreeneril väga oluline roll, tänapäevasel infoajastul eriti. Järgnevalt toon välja mõned väärtused, mida personaaltreener pakub.


Teadlikkus ja teadmised 


Internet on täis vääruslikku informatsiooni treeningute, toitumise ja fitnessmaailma kohta. Aga ettevaatust! Seal levib ka väga palju treeningmüüte, segadust, katteta teavet ja lubadusi, mis ei pruugi tõele vastata ega Sinule treeningutega edu tuua. 

Omal käel on pea võimatu eristada tähtsat informatsiooni vähem olulisest. Mis ikkagi on tõenduspõhine, tõhus, tervislik? Ja kõik ei pruugi kõigile sobida. Hea personaaltreener pakub tõenduspõhist ja usaldusväärset lähenemist füüsilise aktiivsuse, toitumise ja treeningute kohta. See nõu on kohandatud just Sinu vajadustele vastavaks.


Konkreetse eesmärgi täitmiseks on oluline mõista, kus Sa oled praegu ja kuhu soovid liikuda. 

Paljudel inimestel on teada, mida nad tahavad saavutada – mis on nende treeningute eesmärk. Aga kuidas saavutada? Veel enam, kuidas seda teha tervislikult ja tõhusalt? Me kõik ju teame, et tervislikult saadud vorm on jätkusuutlikum. Rääkimata veel motivatsioonipuudusest, mis kipub kimbutama selge ja jõukohase konkreetse tegevusplaanita.

Personaaltreener aitab. Ta selgitab põhiprintsiipe ja fookust, millele on vaja keskenduda, millele mitte nii väga, ka väljaspool treeningsaali. Pole tarvis end hulluks ajada mõttega “Kas ma teen kõik ikka õigesti?” ega muretseda kümne asja pärast, vaid palju mugavam on Sul keskenduda oma treeningutele. Personaaltreener aitab vähem olulise kõrvale jätta, keskendudes parimale, et Sina näeksid tulemusi.

Personaaltreener lööb pildi selgeks. Hea treener selgitab treeningutega seotud teemasid arusaadavalt ning teeb kehalise aktiivsuse, treeningute ja toitumise olemus võimalikult lihtsalt mõistetavaks. 


Turvalisus

Kõikide inimeste kehad on erinevad. Tõesti on. See on põhjus, miks internetist otsitud kava ei pruugi kõigile sobida või päriselt kasu tuua.

Kui personaaltreener treeningkava koostab, valib ta hoolikalt just Sinu kehale sobivaimad harjutuste variatsioonid, keerukuse võimalikult optimaalse koormuse ja -mahu. Mida see tähendab? Mitte ainult, et saad treenida muretumalt, vaid selleks tarbeks kulutatud aeg on tulemuslikum.

Hea personaaltreener teab, kuidas jõusaali harjutusi ohutult ja korrektse tehnikaga sooritada ning mida jälgida. Treeneriga koos väldid ebavajalikku või ebaefektiivset tehnikat või spordivigastusi. 

Kui Sul on vigastus või terviseprobleem, on personaaltreener igati hea mõte. Tema aitab valida sobivad harjutused ja kohandab trenni vastavalt Sinu koormustaluvusele. Professionaalne personaaltreener on osa spetsialistide võrgustikust (füsioterapeudid, psühholoogid, toitumisnõustajad või -terapeudid) ja oskab vajadusel suunata sobiva eriala spetsialisti poole.


Google poole pöördumise asemel on kasulikum suhelda personaaltreeneriga, kellelt saad üksikasjalikud, tõenduspõhised ja individuaalsed valemid edu saavutamiseks.


Planeerimine ja eesmärgipärasus ehk mida personaaltreener teeb?

  • Koostab Sinu vajadustele, eesmärkidele, võimetele, ajaloole jmt vastava personaalse treeningprogrammi
  • Aitab paika seada lühemaid ja pikaajalisemaid realistlikke eesmärke
  • Teab, kust alustada ja kuidas luua tugev alus nõudlikumate harjutuste jaoks
  • Teab, mida parandada, mida rõhutada, mida edasi lükata ja millal puhata
  • Jälgib Su teekonda, teeb füüsilisi hinnanguid ja peab arvestust arengu üle

Selline süsteemsus aitab kiiremini edasi liikuda.

Kui Sul on Internetist saadud trennikava ja iseseisvalt kava järgi treenid, võib see kava eesmärkide poole liikumisel kaasa aidata. Aga kava olemasolu ei taga alati tulemusi, lisaks võib areng üsna kiiresti seisma jääda. Olgu kava nii hea, kui tahes - kui koormused, treeningmaht või harjutuste sooritamise tehnika ei ole kooskõlas Sinu keha vajaduste ja võimekusega, võid lõpetada tühjade kätega. Järjepidevalt trenni tehes keha areneb, kas oled kindel et Sinu Internetis saadud kava areneb Sinuga vajalikus rütmis?

Treener teab, kui palju raskust peaks või ei peaks konkreetse harjutusega kasutama, et treening päriselt märgatavaid tulemusi tooks. Ka aja möödudes, kui keha juba trenniga harjunud on. Trennides aitab valida eesmärgipärase, jätkusuutliku, tõhusa koormuse ja treeningmahu ning korrigeerib tehnikat - ikka selleks, et Sina näeksid tulemusi.

Liiga väike treeningkoormus, - maht ja ebaefektiivne tehnika ei pruugi tuua Sulle soovitud tulemusi, ületreenimine pärsib samuti edu. Treenides omapead võid kulutada jõusaalis tulemusteta treenimisele tohutult aega. Treeneri nõu aitab Sul kindlamini ja kiiremini eesmärkideni jõuda. Kokkuvõttes on aeg piiratud ressurss, kalleim vara, mida tagasi ei saa.

Kogu see asi on mõistlikum läbi mõtelda. Personaaltreener teeb seda süsteemselt, toetudes erialasele oskusteabele.

Eesmärki mõjutavad ka komponendid nagu näiteks piisav taastumine, uni ja toetav toitumine. Kõik need lülid peavad olema paigas ja võivad individuaalselt erineda. Treener aitab ka trennivälise elustiili teemadega - toitumine taastumine, uni, stressi tase jne kohta. 


Motivatsioon 

Treeningute tulemuslikkusest rääkides ei saa alahinnata psühholoogilist tuge. Personaaltreener on Sulle olemas nii motiveerimiseks kui ka inspireerimiseks. Tema teab, millal Sa suudad tegelikult rohkem ja ületada ka iseenda ootusi ja tihti oled Sa tugevam, kui arvasid ning personaaltreener näeb seda läbi.

Mõnikord on aga vastupidi – liiga suur raskus takistab arengut ja soorituse tõhusust.

Seepärast seab treener harjutused nii, et areng oleks jätkusuutlik. Mida pikem on Sinu koostöö treeneriga ja mida kogenum on tema silm, seda täpsemini oskab ta piire kombata. Küll ta teab, millal on aeg suurendada raskusi ja millal hoopis tark tõmmata pidurit.

Personaaltreeneri kirg oma töö vastu võib ka Sind innustada end jätkuvalt ületama. Eesmärkidest on lihtne unistada ja neid on hea üles kirjutada, aga sageli on neid raske täita. Sinu treener on selleks, et Sind raskustest üle aidata ja et Sa võiksid leida oma potentsiaali.


Tõenduspõhisus

Treeningute tõenduspõhisus tähendab, et meetodid, mida Sinu personaaltreener kasutab, on testitud ja efektiivsed.

Tõenduspõhised meetodid tuginevad testimistele, milles teatud standardite ja kriteeriumitega on kinnitatud meetodite tõhusus, tulemuste saavutamine ja negatiivsete (kõrval) mõjude puudumine.

Nende kasutamine treeningul aitab luua soovitud tulemusi. Hea personaaltreener juhindub hinnangute ja valikute tegemisel kahest põhimõttest.

Valitud metoodika tõenduspõhisus, et olla kindel tulemuslikkuses;

Individuaalne kontekst ja inimese eripära arvestamine, kelle peal metoodikat rakendatakse.

Reaalsete tulemuste saavutamine, püsiv hoidmine ja edasine areng nõuab väga häid erialaseid teadmiseid. Treeningute teemad ei ole alati lihtsad ja must-valged nagu tunduda võib. Mida rohkem süvitsi minna, seda hallimaks kogu see ala kisub. Iga kontekst ja kõik inimesed on erinevaid, lisaks areneb teadus ja tulevad pidevalt uued teadmised peale. Hea treener õpib terve elu ja teeb seda Sinu tulemuste nimel. 


Järjepidevus

Mõni harjutus meeldib rohkem kui teine. Personaaltreener saab kohendada Sinu treeningplaani meeldivaks ja sobivaks. Samuti julgustab ta Sind tegema harjutusi, mis on parajasti eesmärkide saavutamiseks efektiivseimad. Alati võib ette tulla päevi või perioode, mil viimane asi, mida tahaksid, on raske trenn. Taolistel hetkedel on personaaltreener Sulle suureks abiks, sest ta kohandab treeningut nii, et see vastaks Sinu ressurssidele, ent oleks siiski arendav. Treener võib ootamatuste puhul paindlikult sisse viia muudatusi, et tagada jätkusuutlik areng.

Psühholoogiline eelis on see, et kui oled personaaltreeneriga kokku leppinud, ei jäta Sa nii suure tõenäosusega motivatsioonipuuduse korral kohale minemata või trenni pooleli, kui üksinda trenni tehes. Uuringud on näidanud, et personaaltreeneriga koos treenides on trennid tulemuslikumad kui iseseisvalt pingutades.


Paindlikus

Kas Su ainuke vaba aeg treeninguks on pärastlõunal, lõunapausi ajal või lausa väga varajasel hommikutunnil? Personaaltreenerite töötunnid on paindlikud ja väga mitmekülgsed. 

Personaaltreener tagab, et ka kõige kiirema elutempo juures saaksid eesmärgid täidetud. Sina võid elada kindlustunde ja teadmisega, et vähemalt trenn on see osa Su elust, mis on alati organiseeritud. 

Kui muidu kiiretel päevadel võib-olla jätaksid trenni vahele ja lükkasid oma eesmärke pidevalt edasi - siis personaaltreeneri olemasolu annab Sulle kindla teadmise, et trenn ja füüsiline aktiivsus on pideva kontrolli all.

 

Personaaltreener aitab juhtida muutuseid ja luua tervislikku elustiili toetavat suhtumist ning harjumusi

Uute harjumuste kujundamine võib võtta nädalaid, lausa aastaid. Et võtta omaks uued tervislikud ja eesmärke toetavad harjumused, on tarvis järk-järgult ümber programmeerida mõned igapäevaseks kujunenud tegevused. Sealjuures on ülioluline olla järjepidev ja mitte vanade harjumuste lõksu langeda. 

Personaaltreener on nagu tugiisik ja teadmistepagas, kes nõustab Sind, aitab rasked hetked üle elada ja kõigest hoolimata õiged valikud teha. Tema aitab luua väga tugeva vundamendi treeningute, füüsilise aktiivsuse ja edumeelse elustiili valdkonnas, soodustades uute harjumuste kujunemist ja kinnistumist.

Päris elu on selline, et kiireid lahendusi pole olemas ja ühe päevaga teiseks inimeseks muutumine on keeruline. Küll aga võib saavutada märgatavat edu, kui hoolikalt ja järjepidevalt planeerida oma igapäevategevusi. 

Personaaltreener kui mitteametlik terapeut ja isiklik couch 

Personaaltreener aitab Sind igati treeningeesmärkidega.

Aga mitte ainult! Treener võib suurendada ka Sinu üldist vaimset heaolu ja parandada meeleolu. Personaaltreener hoolib Sinu nädalast – talle läheb korda, kui stressis Sa oled, kas oled täna õnnetu või hoopis väga õnnelik. Temaga saab jagada rõõmu ja kurbust.

Pole haruldane, et treener on isik, kellele muredest räägitakse – just nagu mitteametlikule terapeudile. Ka trenn ise võib mõjuda nagu terapeutiline kogemus keerulisel päeval.

Personaaltreener teab sedagi, et meeleolu ja elustiil mõjutavad trennide ajal motivatsiooni- ja energiataset ning arvestab sellega trenni planeerides.

 

Kokkuvõttes

Personaaltreener pakub üliolulisi teadmisi nii treeningute, toitumise kui ka elustiili puudutavate faktorite kohta. Nii nende, mis puudutavad eesmärkide täitmist, kui ka üldist elukvaliteeti ja heaolu.

Tema on Su isiklik liikumis- ja treeningualane spetsialist, kes Sind elu erinevatel etappidel väärtusliku tervisealase nõu ja jõuga aitab.


Koostöö personaaltreeneriga on nutikas idee, kui soovid:


» Treenitumat keha – lihasprotsendi arendamine, rasvaprotsendi vähendamine

» Kaalu langetada või paremas vormis olla. Personaaltreeneri abiga pole see vaid unistus!

» Tugevamaks saada

» Õppida lähtuvalt eesmärgist tõhusamalt trenni tegema

» Sul on mõni terviseprobleem ja Sa ei tea täpselt, kuidas trenni teha või milliseid harjutusi peaksid valima

» Sul on krooniline haigus või -valu ja soovid turvaliselt treenida treeneri pilgu all, kes valib Sulle optimaalseima koormustaluvuse ja nõustab Sind.

» Peale sünnitust turvaliselt ja teadlikult treenima hakata, naasta heasse vormi ja saavutada hea enesetunne

» Erilise sündmuse ajaks saavutada rabav vorm

» Et keegi motiveeriks, hoiaks Su trenne rütmis ja selgitaks tulemusi ning seoseid

» Trenni ajaks seltsi ja veeta kasulikku kvaliteetaega – treener on parim trennikaaslane

» Sul on halb unekvaliteet või tunned pidevalt stressi, väsimust ja leiad, et vajad elustiilis muutust

» Su trenn on muutunud üksluiseks või Su areng jõusaalis näib olevat aeglustunud – personaaltreener aitab motiveerivat programmi koostada ja innustab trennides

» Rohkem tervena elatud eluaastaid ja pikemat eluiga

» Kogu keha tugevdada – südame-veresoonkonda, lihaseid, luid ja liigeseid

» Igapäevast stressi maandada ning enesehinnangut parandada


Minu juurde võid saata kõiki oma pereliikmeid, kes soovivad head vormi saavutada või kui tunned, et nad peaksid tervise tõttu treeningutega algust tegema. 

 

Kui Sa oled valmis investeerima oma  tervisesse ja heaollu ja soovid treeningutega reaalseid tulemusi siis mulle meeldiks Sulle pakkuda tuge ja teadmiseid - võta ühendust siinsamas Veebilehe chatis või e-maili teel kreete.suvi@summerfit.ee.