Kinoa Salat Kikerhernestega

Kui Sa ei ole varem kinoa või kikerhernestega kokku puutunud, siis see salat on küll sulle üllatuseks. Usun, et vahelduseks riisi, pasta või kartulite asemel midagi uut proovides saad huvitava kogemuse.

Kinoa on gluteenivaba ja sobib ka gluteenivaba toitumise puhul. Kinoad peetakse kergesti seeditavaks toiduks, seega sobib ta hästi ka väikelastele.

 

Enamiku teraviljadega võrreldes on kinoa tunduvalt valgurikkam. Kinoa sisaldab ka aminohapet lüsiini, mida teraviljad üldiselt ei sisalda. Temas leidub kõiki üheksat asendamatut aminohapet, mis on taimemaailmas väga haruldane.

Kinoa kiudainete sisaldus on samuti suurem kui paljudel teraviljadel.

Kinoa on suurepärane magneesiumi-, raua- ja kaltsiumiallikas. Samuti sisaldab vaske, tsinki ja fosforit ning parajas koguses B2- ning ka E-vitamiini.

 

Kokku: 2 suurt või 3 väikest serveeringut
Ettevalmistus: 10 min
Valmistamine: 10 min

 

KOOSTISOSAD

  • 2 tassi (180g) kuiva kinoad
  • 4 tassi vett
  • 1 väike suvikõrvits
  • 1 keskmine tomat
  • 25g mandleid
  • pool väikest punast sibulat
  • 1 purk kikerherneid
  • veidi basiilikut
  • veidi soola-pipart
  • 1 tl. kookosõli
Salatikaste:
• 2 spl. oliiviõli
• 2 spl. balsamiäädikat
• 1 küüs küüslauku
• 1 tl. mett

 

VALMISTAMINE:

  • Lopuna kinoa jooksa vee all ja pane väiksesse potti, lisa vesi ja veidi soola. Aseta pott pliidile, aja kinoa keema ning keera kuumus väiksemaks. Kuumuta kinoad kaane all madalal kuumusel umbes 10 minutit. Eemalda pott tulelt, kinoa haudub veel kaane all edasi.
  • Kuni kinoa valmib, haki suvikõrvits ja lisa pannile, koos 1 tl. õliga. Hauta suvikõrvitsat 4-5 minutit, kuni see muutub pehmemaks, kuid oleks veel pooleldi krõmps. Ülekuumutades muutub suvikõrvits lödiks ja kaotab oma vitamiinid.
  • Haki mandlid, basiilik, tomatid ja punane sibul väikesteks ühesuurusteks kuubikuteks ning aseta suurde kaussi.
  •  Ava kikerhernekonserv, pese kikerherned vee all ja nõruta sõelal enne köögiviljade hulka lisamist.
  •  Kui kino on valmis, lase sel umbes 5 minutit jahtuda ning siis vala kaussi köögiviljade juurde, lisa ka nõrgunud kikerherned ja eelnevalt küpsetatud suvikõrvits.
  •  Kastme jaoks sega omavahel balsamiäädikas, mesi, purustatud küüslauk, sool-pipar. Vala salat kaussi ja sega kõik läbi.
  •  Salatit võib serveerida soojalt, toetemperatuuril, aga sobib ka külmikusse asetada ning süüa täiesti jahtunult.

Salat sobib ideaalselt mõnusaks lõuna või hommikusöögiks.