Kuidas leida motivatsiooni trenni jaoks?

Tihti arvatakse, et eesmärkide saavutamiseks ja suuret asjadega hakkamasaamiseks on vaja igapäevast motivatsiooni, mis meid saadaks ja mille najal tegutseda. Selgitan, miks motivatsioonist üksi alati ei piisa.

Püsivad harjumused loovad kindla sisemise motivatsiooni, mitte vastupidi.

Selleks, et uute asjadega pihta hakata, ei ole vaja kohe alguses iga päev ülimotiveeritud olla. Pikaajalisem treeningmotivatsioon on tagajärg, mitte eeldus. Püsiv motivatsioon tekib tegevusest ehk teekonnast endast - edasi liikumisest, progressist, tulemuste nägemisest, pühendumisest, igapäevastest harjumustest. Proovi ära ja Sa näed, kuidas peale esimesi trenne läheb kõik palju lihtsamaks!

Motivatsioon roll eesmärkide saavutamisel on väga oluline. Nagu öeldakse - motivatsioon on jõud, mis paneb liikuma.

Distsipliin, pühendumine, tugevad harjumused on need, mis hoiavad Sind kasvamas. Motivatsioon üksi on ebausaldusväärne - see tuleb ja läheb, sellele ei saa lootma jääda.

Järjepidevus on võti

Motivatsioonist palju tähtsam on distsipliin ja pühendumine. Distsipliin hoiab Sind arenemas ja tegutsemas. Mis iganes Su elus ette tuleb. Olgu seal motivatsioon või mitte - Sina jätkad.

Igapäevaselt tehtud regulaarsed tegevused viivad ajapikku suurte tulemuste ja saavutusteni. Üks päev ei jõudnud, teine päev ei jõudnud, aga proovi kolmandal, neljandal, viiendal jne päeval. Siin ei ole isegi nii oluline perfektsus, et kui ei jõudnud plaani järgi tegutseda, siis on kõik läbi. Ei ole läbi, juhtus mis juhtus. Oluline on pilli mitte nurka visata, kui ei jõudnud mõnel päeval oma tegevusi teha - alusta lihtsalt uuesti, aga hoia järjepidevust.

Harjumused

Fakt on see, et inimesed ei otsusta oma tuleviku üle - vaid nad otsustavad oma harjumuste üle. Harjumused otsustavad tuleviku üle.

Kui soovid kaalu langetada, tervislikult toituda, jõudu arendada, lihasmassi kasvatada, rasvaprotsenti vähendada, tervist parandada jne - siis selle nimel on vaja harjumusi muuta. Väikseid igapäevaseid tegevusi praktiseerida, mis eesmärgi suunas aitavad. Ära aja nii väga taga seda õiget momenti alustamiseks või perfektsust - vaid mõtle pigem 1-10 palli skaalal. Kui oli kiire päev ja täna ei jõudnud panustada 8,9,10, siis panusta kasvõi 3,4,5. Midagigi on alustuseks parem, kui mitte midagi. Kõik või mitte midagi mõtlemine või perfektsuse taga ajamine ei too tulemusi, kui harjumused ei ole pikas plaanis järjepidevad ja paindlikud.

Kui Sa ei näe esimeste nädalatega soovitud tulemusi ja motivatsioon hakkab alla käima, siis mõtle suuremalt. Järjepidevus on vajalik, ajapikku see toob tulemusi.

Võitjate ja kaotajate vahe on lihtsalt selles, kes andis alla, kes mitte. Kes proovis korra veel ja veel ja siis veel. Kes proovis ühe korra veel!

Sul ei ole vaja alati igapäevast motivatsiooni, et suurte asjadega hakkama saada. Et pihta hakata, on vaja lihtsalt teha esimene konkreetne samm. Mõtle, mis on see täpne tegevus, mida saaksid kohe ära teha, juba täna?

Tegevusplaan ja vahe-eesmärgid

Lammuta suurem eesmärk väiksemateks osadeks ja planeeri vahe-eesmärke ehk verstaposte suurema muutuse suunas.

Kaugele jõudmiseks ei pea korraga detailselt ette nägema kogu teekonda. Suurem eesmärk on liiga abstraktne - lühema aja jooksul on kergem tegevusi planeerida.

Väiksed vahe-eesmärgid aitavad edasi liikuda. Selleks et, millegi suunas liikuda on vaja konkreetset tegevusplaani, mida jälgida. Vahe-eesmärkide seadmisel on oluline kirja panna täpsed ajalised tegevused, mida on vaja teha, millal ja mis ajaks, et eesmärgini jõuda.

Keskendu tänasele, homsele, selle nädala tegevustele ja nii edasi - edaspidine rullub lahti liikudes edasi mööda vahe-eesmärke. Loomulikult tasub seada ka suuremad eesmärgid - nendeni liikumuseks ongi vaja tänased, homseid jne väikseid tegevusi.

Näide:

Soovid regulaarselt trennidega alustada tervislikumalt toituda:

Planeeri ette järgmiseid toidukordi ja suurenda teadlikkust.

Kui soovid lõunat kaasa valmistada, siis mõtle, mis päevadeks. Või millised on tervislikud kiired vahepalad. Varu koju vajalikud toiduained või kui soovid, siis valmista osa toitu ette.

Otsi võimalusi eesmärgipäraste tervislike toidukordade jaoks. Kui Sa ei ole toite ette valmistanud, siis näiteks tutvu, millised kohvikud Sinu läheduses pakuvad tervislikke mõnusaid toite - ka neid kohti on väga palju tekkinud. Viimasel ajal olen märganud, et ka bensiinijaamast on võimalik targemalt valides omale tervislikum variant leida.

Kirjuta järgmise nädala kalendrisse päevad, mil kindlasti trenni teed ja planeeri need ette. Pane valmis on trennikott ja pea oma lubadusest kinni.

Kirjuta iga päeva kohta, kuidas leiad viise rohkem liikumiseks, kasvõi 30-40 min päevas on parem, kui mitte midagi.

Mingist hetkest muutuvad harjumused loomulikuks vajaduseks ja heaks sõltuvuseks. Ei ole vaja enam emotsioonidele, inspiratsioonile või motivatsioonile loota. Mitte keegi pole alati motiveeritud - kõigil on paremaid ja halvemaid päevi.

Kokkuvõttes

Selge on see, et muutused algavad endast. Pikaajalised muutused eeldavad soovi, et tahaksid enda ellu valida midagi muud, midagi mis tervist ja eesmärke paremini toetaks.

Iga inimene peab iseendas leidma suurima sügavaima põhjuse, mis ta tegelikult tahab muutuda ja miks võiks olla trenn ja tervislik elustiil tema jaoks uus valik.

Kui oled sellise põhjuse endas leidnud, siis

1. Järgmise sammuna hakka planeerima aega.

2. Võta julgus lihtsalt kokku - tee see ära!

3. Koosta tegevusplaan - planeeri vahe-eesmärgid ja tegevused, mida on vaja igapäevaselt teha.

4. Alusta väikeste sammudega suurema positiivse muutuse suunas.

5. Sinu keha tänab Sind igavesti!


Kui vajad selle kõigega nõu või häid soovitusi, siis võta kindlasti ühendust kasvõi siin samas Veebilehe chatis või e-maili teel kreete.suvi@summerfit.ee!
Aitan koostada tegevusplaani, vahe-eesmärke. Planeerida treeninguid ja toitumist.
Teeme Sinu unistused ja eesmärgid lõpuks teoks, sest kõik on võimalik ka kiire elustiili puhul!

KUIDAS LEIDA SIIS AEGA? tutvu minu teise artikliga Kuidas leida aega?