Kuidas leida endale parim personaaltreener?

Tallinnas on suur valik erinevaid spordiklubisid ja igas klubis omakorda töötab palju erinevaid personaaltreenereid. Valik on nii lai, et õige personaaltreeneri leidmine võib tunduda keeruline.

Võib tekkida mitmeid küsimusi, näiteks „Milline treener oleks väga heade teadmistega?” „Kas treener ikka arvestab minu eesmärkidega ja teeb kõik, et mina oma tulemused saavutaksin?” „Kellega ma isiksusena klapiksin?”

Kõik need küsimused on väga õigustatud, sest personaaltreenerist sõltub nii palju, millised Sinu jõusaali kogemused saavad olema ja milliseks kujuneb Sinu teekond eesmärkideni.

Siin postituses annan mõned ideed, kuidas võiks endale sobivat treenerit leida.

Haridus ja väljaõpe

Uuri, milline on treeneri hariduskäik - millised on tema sertifikaadid, läbitud koolitused ja kutsetunnistused. Igal treeneril peab olema läbitud väljaõpe ja ette näidata oma kutsetunnistused/diplomid/litsentsid. Läbitud koolitused ja nende maht annavad aimu tema pühendumisest, kui tõsiselt ta enda eriala võtab ehk Sulle parimaid tulemusi soovib. Koolituste kohta infot saad küsida temalt otse või vaadata, kas spordiklubi lehel tema tutvustuse all on tema hariduskäik välja toodud.

Täpselt nagu meditsiini valdkonnas peavad arstid end eluaeg täiendama, ka personaaltreenerite töö nõuab eluaegset enesetäiendust ja edasiõppimist. Me peame kursis olema nii sporditeaduste, käitumisteaduste kui ka toitumise alaste valdkondadega ning väga palju oma teadmistesse panustama, et kõiki neid valdkondi hoomata ja kursis olla. 

Lisaks on oluline elementaarne kriitikameel, sest levib ka väga palju ajutisi populaarseid trende treeningstiilide ja meetodite osas, mis pole kõige tõenduspõhisemad.

Lisaks ametlikele koolitustele on oluline ka väljaspool koolitusi ise õppimine raamatutest, meedias hariduslike tõenduspõhiste lehekülgede jälgimine, kogenud koolitajatega konsulteerimine või nende juures praktiseerimine. Mida rohkem treener ise uurib ja loeb ning võib-olla ka kogenumate tõenduspõhiste treeneritega asja arutleb, seda mitmekülgsemad on tema teadmised ja seda paremaks võib kujuneda tema kriitikameel - mitte ei ole kallutatud ühes suunas, mis keegi kuskil arvab, kuidas peaksid asjad olema. Ta on ka vähem kallutatud fitnesstrendidest, mis tulevad ja lähevad.

Kui tal on olemas 1 sertifikaat või litsents, on algatuseks hea. Aga aastate pärast pole see enam piisav.

Milliseid (ja kui palju) kogemust personaaltreeneril on?

Levib ütlus, et tõeliseks oma valdkonna professionaaliks saamiseks kulub keskmiselt 10 000 tundi harjutamist ja õppimist. Kuid see populaarne tõdemus pole meie valdkonnas päris tõsi. Mitte ainult praktika ei loe aga „tark praktika” on see, mis teeb meistriks.

Teisisõnu, kui tegemist on oskuse ja teadmiste õppimisega, siis harjutamiseks kulunud aja kvaliteet, mitte kvantiteet loeb isegi rohkem. Kvaliteetse praktika alus on vigade kiire tuvastamine ja parandamine, analüüs, avatus, ümbermõtlemine, kui vaja.

Mõni treener töötab 10 aastat ja omab pikka töökogemust, aga pole end täiendanud, ega analüüsinud, kas tema metoodika töötab erinevate klientide puhul ja kas tema lemmikharjutused tõenduspõhiselt omavad head kasutegurit. On ju kõikidel klientidel eesmärgid erinevad.

Teine treener omab poole vähemat kogemust aastate mõttes, aga tema kirg eriala vastu ja huvi areneda, on laiendanud tema teadmiseid sedavõrd, et töötab palju efektiivsemate meetoditega ja oskab end iga kliendiga paremini kohandada. Head personaaltreenerid õpivad, kas nende metoodika reaalselt töötab või mitte, tehes samal ajal personaalseid kohandusi, et aidata klientidel oma eesmärke saavutada.

Kokkuvõttes treeneri kirg ja huvi oma eriala vastu on väga oluline näitaja ja teeb temast hea treeneri! Märka, kas Sinu treener teeb oma tööd kirega ja panustab igas trennis tulemuslikkusele.

Spetsiifika

Kui oled nüüd aru saanud, kui kaua treener on fitness maailmas tegutsenud ja mida õppinud, ära unusta küsida, millised isiklikud kogemused tal on. Ükskõik, kas valid treenimiseks alustaja personaaltreeneri või kogenud sportlase, kes oskab väga hästi oma ala spetsiifilist treeningut, Sina soovid kokkuvõttes ikka treenerit kes teab, kuidas Sinuga sarnase inimesega koostööd teha.

Mõningad mõtted, mida kaaluda:

Mõtle, kas treener võiks olla selline, kes teab, kuidas Sinu spetsiifiliste eesmärkide ja vajadustega efektiivselt töötada. 

Näiteks, kui keegi on konkurentsivõimeline maratonijooksja, ei pruugi ta olla suurepärane jõutõste- või fitnessi treener ja vastupidi. 

Niisiis, alusta oma eesmärkidest isikliku treeneri leidmisel:

  • Kas tahad kaotada kaalu? Langetada keha rasvaprotsenti?
  • Kas tahaksid saada tugevaks ja maksimaalselt arendada oma lihasmassi?
  • Kas soovid joosta oma esimese maratoni?
  • Kas soovid lihtsalt vormi saada, end paremini tunda ja treeningut nautida?

Need eesmärgid võivad määrata otsitava treeneri tüübi.
Asjatundlikkus ühes valdkonnas ja tema töö meetodid ei pruugi tingimata sobida teisega!

Siia juurde pean ütlema kindlasti, et see ei ole 100 % kivisse raiutud. Kõige olulisem on treeneri isiksus ja huvi oma eriala vastu, õppimine, praktika, mitmekülgsed teadmised. Sest ka ühe taustaga treener on võib-olla end elu jooksul teiste valdkondadega väga hästi kurssi viinud ja omab kogemust mitmesuguste inimestega ja eesmärkidega töötamisel. Ta jagab mitmeid valdkondi hästi ja oskab end kohandada vastavalt kliendi soovidele ja eripärale.

Kokkuvõttes - Uuri, kas treeneri spetsiifika ja/või kogemus võib olla vastav Sinu eesmärkidele/vajadustele/soovidele. Kas treeneri kogemus on selline, et ta oskaks leida just Sinule parimad ja toimivad lahendused.

Isiksuste vaheline klapp ja usaldusliku suhte tekkimine

Leia personaaltreener, kes sobib sinu isiksusega! See on nii oluline, et treener oleks isik, kelle poole julged ja tahad alati pöörduda. Hästi oluline on, et treener oleks inimene, keda usaldad ja kes tekitab Sinus mõnusa sooja tunde. Mõnes mõttes on personaaltreeneri valimine nagu hea sõbra leidmine. Teie omavahelisest usalduslikust suhtest võib sõltuda väga palju, kuidas Sina oma eesmärgid lõpuks saavutad või ei saavuta.

Kuidas märgata, kas ta on hea treener?

Kui oled leidnud treeneri, kellega kaalud koostööd, peaks järgmine samm olema vestlus või konsultatsioon:

Märka järgmist:

  • Ära nõustu pimesi sellega, mida treener ütleb, veendumata, et sobite kokku. Kas teie väärtused ja suhtumised klapivad. Kas tema ideed tunduvad loogilised ja sobituvad Sinu elustiili, vajaduste ja võimalustega? Kas tal on kogemust Sinuga sarnaste eesmärkidega inimestega töötamisel?
  • Treener PEAKS Sind pühendunult kuulata ja teadma Sinu lugu nii treeningajaloo, kogemuste, eesmärkide jne asjus.
  • Treener PEAKS küsima varasemate vigastuste kohta, kas tarvitad mõningaid ravimeid, mis võiksid treeninguid mõjutada, kas Sul esineb kroonilisi haiguseid jne. Seda kõike võtab treener arvesse suurepärase programmi koostamisel.
  • Treener PEAKS mingi hetk küsima ka toitumise ja Sinu elustiili kohta. Kui ta ei küsi toitumise, une, liikumisharjumuste vms kohta üldse, siis raiskad oma aega.
  • Treener PEAKS seadma õiged ootused ja realistlikud eesmärgid. Ühe kuuga ei ole võimalik endale treenida fitnessvõistleja keha või kaotada 10 kg kehakaalu. Treener peaks teada anda, et vormi saamiseks või õigete harjumuste loomiseks võib kuluda mitu kuud ja mitte lubama ebarealistlikke muutuseid.
  • Treener PEAKS praktiseerima seda, mida ta räägib. Ta ei pea olema olümpiavõitja või tippsportlase vormis, kuid tal peaks olema tervislik eluviis. Kui ta ise ei praktiseeri seda, mida klientidele jagab, siis võib küsida, kuidas ta üldse oskab aidata praktiliste nõuannetega ja „mindsetiga”, mis päriselt tavaelus töötavad.
  • Hea treener PEAKS olema keskendunud tulemustele, mitte keskenduma uue seansi ajastamisele.

Pea meeles, et Sinu isiklik treener töötab Sinu heaks: ära lase tal koostada programmi, mis tegelikult Sinu vajadustele ei vasta ja millest Sa aru ei saa!

Märka, kas ta kohandab vajadusel Sinu treeningut lähtudes olemasolevatest vigastustest või annab Sulle lihtsalt võimalikult palju kaloreid põletava treeningu?

Kas tema trennid tunduvad loogilised ja ehitatud põhimõttele, et saaksid harjutustega ajapikku areneda ja seega liigud eesmärkide suunas?

Kas ta julgustab või aitab Sul edu saavutada nii, nagu soovid, et Sind julgustataks ja märkab tehnilist sooritust või kerib oma telefonis Instagrami ja lihtsalt ootab, kuni oma seeria lõpuni teed?

Kas ta selgitab Sulle harjutuste tehnikat nii, et Sina sellest lõpuni aru saad ja mõistad või on hädas sellega, kuidas sujuvalt professionaalselt ja teadlikult näpunäiteid jagada nii nagu SINUL vaja on.

Kas ta kasutab trennis aega, et Sina saaksid tulemusi või kasutab aega, et ta saaks märkida linnukese, et järjekordne trenn tehtud ja selle eest raha küsida.

Sa maksad raha selle inimese asjatundlikkuse ja tähelepanu eest – see pole liiga palju küsida kelleltki, kes võtab neid asju tõsiselt.

Kuidas mõelda treeneri palkamisest?

Sa ei maksa lihtsalt tund aega kellegi aja eest.
Maksad nende aastatepikkuse kogemuse, koolituste, asjatundlikkuse ja pühendumise eest.

Maksad, et tellida KÕIK oma treeninguküsimused kelleltki, kes teab, mis tõenduspõhiselt toimib.

Sa maksad inimese eest, kes annab Sulle enesekindlust, et teed asju õigesti. Julgustab ja panustab, et Sina oma muutused ja tulemused võimalikult efektiivselt ja enesekindlalt reaalselt saavutaksid.

Tihti töötavad treenerid peale trenniseanssi koostades ja ettevalmistades trennikavasid. Paljud head treenerid mõtlevad ja otsivad ka vabal ajal lahendusi, kuidas oma kliente aidata, mis meetodeid kasutada jne. Treener on Sinu isiklik mentor ja coach, kes Sind sel teekonnal saadab ja Sinu jaoks alati olemas on!

Nii et selle asemel, et mõelda, „Ma maksan selle treeneri eest 1 tund 40 või 50 EUR, see on liiga kallis”

Mõtle: „ Ma maksan tegelikult enesekindluse, motivatsiooni, tasemel treeningute, reaalsete tulemuste ja teadliku püsima jääva elumuutuse ja tervise eest.

Kuidas siis ikkagi palgata treener?

Siin on minu nõuanne: Võta oma uuelt treenerilt mõned personaaltreeningud, enne kui otsustad, et asjad töötavad või ei tööta.

Esimene kohtumine on sageli uuriv, selgitav ja sissejuhatav ning treener peab Sinu hetkeolukorda ja liikumisi tundma õppima, et sellest lähtudes parimad harjutuste variatsioonid ja trennikava koostada.

Ära oota üleöö toimuvaid imesid! Kui paari nädalaga märgatavaid muutuseid veel ei näe, siis mõista, et muutused võtavad aega.

Mõned lisamõtted treeneri palkamisel

Liiga palju inimesi võtab omale personaaltreeneri ega pinguta jõusaalis, toitumise või elustiiliga. Treener ei saa teha Sinu eest tööd ära, aga ta on isik, kes Sind sel teel läbi aitab ja nõustab.

Sageli, kui treener palub midagi ette võtta (kõndida iga päev rohkem, süüa rohkem köögivilju, varem magama minna), tuleb klient tagasi ja selgitab 1001 põhjust, miks ta seda teha ei saa. Ei mingeid kompromisse ega võimalike lahenduste arutamist. Selle asemel, et öelda "ei", arutle personaaltreeneriga võimalikke lahendusi ja kui treener on tasemel, siis ta leiab Sulle võimalikult paindlikud lahendused ja nõuanded, kuidas Sina tulemusi näeksid.

Teisisõnu, ära otsi probleeme, otsi lahendusi.

Kui naudid treeneriga koostööd: Anna talle sellest teada ja jätka temaga koostööd. Mida pikem on teie koostöö, seda rohkem treener päriselt aidata saab.  Mida rohkem teavet treener saab Sinu edusammude, mõtete või võimalike takistuste kohta, seda lihtsam on tal programmi muuta ja soovitusi jagada, kuidas edu saavutada, mis teha ja kuidas mõelda. Lisaks saad Sina trennimaailmast aina rohkem teadmiseid ja kogemusi, mis on kõik vajalikud tulemuste saavutamiseks.

Kui Sa ei naudi treeneriga koostööd: See on ka okei. Mitte kõik suhted ei lõpe abieluga. Mõni esimene kohting on nõme ja mõni treener pole see, mida vajad. Ole aus ja anna teada, et Sa ei jätka koostööd.
Head treenerid küsivad sel hetkel, mida nad oleksid saanud paremini teha.

Lõpetuseks

Uue elustiili alustamine või eesmärkide saavutamine ja hoidmine on pikaaegne protsess, mitte ühekordne quick fix - otsi omale suurepärane personaaltreener, kes Sind sel teekonnal päriselt aitaks ja keda usaldaksid.

Treenerid ei saa üksi tuua Sulle unistuste keha ja Sinu eest tööd ära teha. Aga hea klapiga ja super tasemel treeneriga koostöö võib olla Sinu parim ja elumuutev otsus. Usaldusliku koostööga treeneriga Sa saavutad oma tulemused palju kiiremini ja kindlamini, kui üksinda ja treener võib muuta kogu su perspektiivi nii treeningute, toitumise, kui ka muude elustiili faktorite kohta.

Viimane väga oluline mõte! Jõusaali minek võib-olla hirmutav, eriti kui Sa pole seal varem käinud, aga see võib olla parim otsus, mis üldse teinud oled, kui lõpuks julguse kokku võtad.

Ära mõtle pikalt, lihtsalt alusta teadlikult koos hea personaaltreeneriga!

 

Vaata ka artiklit "Millist väärtust personaaltreener Sinu treeningutesse lisab". 

Kui soovid minuga koostööd alustada, kirjuta siia samasse Veebilehe Chatti ja broneeri aeg tasuta esmakohtumisele, kirjuta mulle otse e-mail kreete.suvi@summerfit.ee või vali omale e-poest sobiv Treeningpakett või Teenus ja hakkame pihta!